• Mer enn halvparten av europeiske bilsjåfører har blitt tvunget til å avlyse eller utsette en reise på grunn av dårlig vær.
  • Nesten halvparten av sjåfører over hele Europa skulle ønske at de hadde blitt lært å kjøre bil i ugunstige værforhold.
  • For å finne ut hvilken type vinterfører du er, inviterer Nissan bilister til å ta en interaktiv quiz

Ettersom endringer i årstidene skjer raskt, gjennomførte Nissan nylig en undersøkelse og oppdaget at europeiske sjåfører kanskje ikke er så vinterklare som de tror.

Faktisk føler 36 % av de europeiske sjåførene seg ikke forberedt på vinterkjøring i år, og mer enn en fjerdedel (27%) sier at de ikke forstår eller bruker bilens ekstra sikkerhetsfunksjoner for vinterkjøring - ifølge en undersøkelse utført av OnePoll på vegne av Nissan1.

Med mindre dagslys og større værmessige utfordringer, vil flere sjåfører tilbringe mer tid bak rattet i mørket, noe som gjør pendling til og fra jobb eller andre kjøreturer  i mørket mer utfordrende. Mer enn halvparten av de spurte blant europeiske bilistene sier at dette skaper bekymring, ettersom 55 %1 innrømmer å være nervøse for å kjøre om vinteren og 45 %1 skulle ønske at de hadde blitt lært å kjøre skikkelig i dårlig vær.

Den gode nyheten er - for å hjelpe sjåfører med å takle krevende kjøreforhold, er Nissans helt nye Qashqai utstyrt med de nyeste avanserte sikkerhetsteknologiene for ekstra trygghet og sikkerhet.

Kjører i mørket eller i tåke

I dagslys kan tung snø eller regn gjøre det vanskelig å se eller bli sett av andre kjøretøyer på motorveien. Mindre enn halvparten (49 %)1 av de europeiske sjåførene føler seg helt sikre på hvordan de skal tilpasse frontlyset til kjøreforholdene, for eksempel å slå på tåkelys i skumring eller fjernlys når det er mørkt. Justering av høyden på frontlyktene er også problematisk ettersom bare 59 %1 av sjåførene føler seg komfortable med å betjene dette selv.

Nye Qashqai har adaptive matrix frontlys, som automatisk tilpasser lysstrålens form etter veiforholdene. Denne teknologien sørger for maksimale lysforhold uten å blende motgående trafikk eller være til sjenanse for biler en blir liggende å kjøre bak.

Kjøring på snø eller is

Det starter allerede før du setter deg inn i bilen. Flertallet av europeiske sjåfører tar ikke riktige forhåndsregler, spesielt ved usikre værforhold. Blant annet er det mer enn halvparten (52%)1 som ikke venter til frontruten er helt is- og duggfri før de begynner å kjøre, noe som kan sette dem selv og andre i fare. På Nye Nissan Qashqai er det integrerte varmetråder i frontruten. De sørger for å smelte snø og is, så det kan fjernes i løpet av sekunder, og dermed sikre god sikt. Sølevann fra saltede veier bidrar også til krevende siktforhold. Nissans ingeniører har derfor flyttet spraydysene fra bakkant av panseret til selve vindusviskerne, slik at viskerne får nøyaktig mengde spylervæske til å rengjøre frontruten grundig.

Selv når frontruten er vasket, opplever tre fjerdedeler1 av de europeiske sjåførene at de ikke er trygge på hvordan de skal klare å stoppe bilen helt på isete veier. Godt over halvparten (63 %)1 føler seg ikke helt sikre på dekkvalg ved snøvær eller hvordan beregne tilstrekkelig bremselengde ved vått underlag.

På snøføre og i regnvær øker bremselengden, så hastigheten bør justeres. Til tross for dette har to tredjedeler av de europeiske sjåførene ikke for vane å kontrollere bremsene før kjøring på vinterføre, og over en tredjedel (37 %)1 pleier ikke å kjøre saktere om vinteren. Dette i kombinasjon mangel på bevissthet om hvordan du tilpasser bremselengden under isete kjøreforhold, gir grunn til bekymring, ettersom 30%1 av europeiske sjåfører tror bremselengden er opptil tre ganger lenger sammenlignet med den anbefalte ti ganger lengre bremselengde.

På nye Qashqai introduserer Nissan sin Intelligent Forward Collision Warning-teknologi, som benytter en prediktiv funksjon som kan overvåker veibanen foran kjøretøyet  og aktiverer i tilfelle automatisk bremsing for å unngå kollisjon.

Nye Qashqai er tilgjengelig med et avansert firehjulsdriftssystem som kontinuerlig overvåker tilgjengelig trekkraft, og som intelligent fordeler krefter til bakhjulene i løpet av brøkdelen av et sekund ved behov. I tillegg kan sjåføren selv velge tilpasset kjøremodus ut fra egne preferanser etter modusene «Snø», «Terreng», «Sport», «Miljø» og «Standard».

Å kjøre tryggere

For å hjelpe sjåførene med å holde øynene på veien, er nye Qashqai utstyrt med en head-up-display-skjerm, som lar sjåføren følge navigasjonsanvisninger, samt riktig fartsgrense ved å projisere all informasjon opp på frontruten innenfor sjåførens siktlinje. Kjøring på svingete motorveier kan fortsatt være en utfordring for flere bilister. Da er førerassistense-teknologien ProPILOT, som nå inkluderer med Navi-link, meget praktisk. Med dette systemet aktivert tilpasses hastigheten ved automatisk når fartsgrensen endrer seg, og farten tilpasses i forkant av svinger eller ved avkjøringsramper. I tillegg sørger ProPILOT via et kamera for å overvåke bilens posisjon i kjørefeltet og forsiktig gripe inn for å korrigere dersom bilen nærmer seg tilstøtende kjørefelt.

For sjåfører som tror de har lite å bekymre seg for i vinter og de som alltid er forsiktige, kan ta en test av sine kjørevaner på vinterføre ved å ta Nissans interaktive quiz for å finne ut hvor trygg en vinterfører de egentlig er. I tillegg til å lære om den avanserte sikkerhetsteknologien de kan dra nytte av, kan bilistene dra nytte av Nissans fem beste gylne regler for trygg vinterkjøring.

Quiz: https://europe.nissanstories.com/en/releases/driving-in-a-winter-wonderland-top-5-golden-rules-to-remember-this-season

# # #

Melding til redaktør

1OnePoll-undersøkelsen er foretatt på 6000 bilførere i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania og Italia fra 10. september 2021 til 20. september 2021. Undersøkelsen ble gjennomført digitalt med deltagere some r kreditert for å delta i undersøkelser. Respondentene ble funnet ved å sende spørsmål og profildata for å sikre korrekt demografi i undersøkelsen.

For mer informasjon om Nissans produkter, tjenester og forpliktelse til bærekraftig mobilitet, besøk
nissan-global.com. Du kan også følge oss på Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn samt se alle våre ferskeste videoer på YouTube.

Om Nissan i Europa
Nissan har en av de mest omfattende aktivitetene i Europa blant ikke-europeiske bilprodusenter og har mer enn 17.000 ansatte innenfor områdene design, forskning og utvikling, produksjon, logistikk og salgs- og markedsføring. Siste regnskapsår produserte Nissans bilfabrikker i Storbritannia, Spania og Russland mer enn 640.000 biler inkludert prisvinnende crossovere, SUVer, nyttekjøretøyer og Nissan LEAF - verdens mest populære elbil. Nissans Intelligent Mobility-visjon er konstruert for å lede Nissans produkter og teknologi med en 360-graders tilnærming til fremtidig mobilitet. Den har en kritisk forankring til hvordan bilene er motorisert, hvordan de blir kjørt og hvordan de blir integrert i samfunnet. Nissan har som overordnet mål å bli sett som det mest attraktive asiatiske bilmerket i Europa.

Nissan Nordic Europe Ltd.
er Nissans import- og markedsorganisasjon for Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Latvia og Litauen. Selskapet har omkring 175 ansatte og har sitt hovedkontor i Finland. nissan.no/

For mer informasjon om våre produkter, tjenester og forpliktelser til fornybar mobilitet, besøk nissan-global.com. Du kan også følge oss på FacebookInstagramTwitter og LinkedIn samt se alle våre siste videoer på YouTube.

Mer informasjon:
Knut Arne Marcussen, Communications Manager
Tel +4792041422
KAMarcussen@nissan-europe.com

Publisert av Nissan