PRESSEMELDING 26.02.2010

 

ENDRINGER PÅ NISSAN PATHFINDER OG NAVARA: TØFFERE ENN DE ANDRE

  • Nytt flaggskip med klasseledende V6 diesel
  • Oppgradert 2,5.liters diesel med...

...bedre ytelse, bedre drivstofforbruk og driftsøkonomi

  • Nytt utseende
  • Bedre interiørkvalitet
  • Mer standardutstyr
  • Navara nå også tilgjengelig med ryggekamera

Europas bestselgende pick-up og dens SUV-halvbrødre - Nissan Navara og Pathfinder - har gjennomgått en markant ansiktsløftning med forbedringer som vil holde dem i toppskiktet i lang tid.

 

På listen over endringer finner vi en ny og teknisk avansert 3,0-liters V6 dieselmotor, viktige forbedringer på den mest populære 2,5-liters dCi-dieselen, høyere nivå av passiv sikkerhet, nytt utstyr - blant annet Nissans toppmoderne Nissan Connect Premium med berøringsskjerm med satellittnavigasjon, et Bose lydanlegg og ryggekamera, samt en kvalitetsforbedring av interiøret og en rekke styling-endringer som bidrar til at Navara og Pathfinder virkelig markerer seg.

 

Sammen med disse forbedringene forsterker Nissan sin posisjon i all-drive-markedet og styrker både Navara og Pathfinders konkurranseevne i markedet betydelig.

 

De nye modellene ble vist på Geneva Motor Show og er klare for salg i hele Europa i april 2010. To måneder senere kommer også den helt nye 3,0-liters V6 dieselmotoren - det nye flaggskipet.

 

Ny V6 dieselmotor

Den nye V6 turbodieselmotoren med direkteinnsprøytning er utviklet av Renault-Nissan-alliansen og har en høy ytelse med meget god driftsøkonomi, konkurransedyktige utslipp og klasseledende spissfindigheter.

 

Ett av hovedtrekkene med den nye V6-motoren - i tillegg til den litt uvanlige vinkelen på 65° - er valg av materiale i motorblokken. Alliansens utviklingsingeniører valgte en kompakt grafittlegering (Compacted Graphite Iron - CGI), et materiale som gir alle fordelene fra tradisjonelt støpejern, men med høyt nivå av stivhet og støydemping uten at dette går ut over vekten. Selv om CGI er tyngre enn en ren aluminium, trenger ikke blokken ytterligere avstivning eller støydemping, slik at vektforskjellen totalt sett blir minimal.

 

Ved å utnytte erfaringene fra utviklingen av alliansens 2,0-liters dCi-motor - og videreføre noe av teknologien - akselererte vi utviklingen av den nye V6, selv om det var behov for en rekke tilpasninger på V9X. Forbrenningskammeret er f.eks optimalisert for å gi bedre balanse mellom drivstoffnivå og forbrenningseffektivitet.

 

Kompresjonsforholdet er redusert til 16:1 for å gi ikke bare økonomiske fordeler, men også redusert støynivå, vibrasjoner og behov for ledninger (NVH), samtidig som den innvendige friksjonen er redusert ved bruk av ultraglatte komponenter, som mikrobehandlet herdet stål i krumtappen.

 

Motoren har klasseledende nivåer for moment og høyst konkurransedyktige spesifikasjoner for ytelse, takket være bruk av en til sammenlikning stor turbolader, som sitter i V-en på motoren, en ladeluftkjøler og bruk av siste generasjons Bosch commonrail direkteinnsprøytning. Systemet har innebygde piezo-injektorer og jobber med et trykk på 1800 bar.

 

Ytelsen er på 170 kW (231PS) mens momentet ligger på 550 Nm, som er klasseledende. Enda bedre er toppmomentet som kommer på et så lavt turtall som 1.700 rpm og strekker seg hele veien til 2.500 rpm, der hele 500 Nm er tilgjengelig allerede fra 1.500 rpm. Tomgangshastigheten er eksepsjonelt lav på bare 650 rpm uten de vibrasjonene og den støyen som normalt følger med en dieselmotor.

 

Resultatet er en sterk motor med gode prestasjoner ved lave turtall, forbedret til ytterligere komfort og en eksepsjonelt god respons. I tillegg bidrar motoren med en trekkapasitet over det normale, der Pathfinder er kapabel for 3500 kg ved trekk av tilhenger med brems, mens Navara begrenser seg til 3000 kg.

 

Utslippsnivåene overholder de strenge Euro 5-kravene. I tillegg til vinning ut fra endringene på forbrenningskammeret, har V9X også en rekke innovative enskaper.

 

Blant disse finner vi bruk av overkjølt eksos (EGR) som bidrar til reduserte NOx-utslipp. Systemet har en innebygget bypass for eksos i EGR-avkjøleren, slik at systemet raskt etablerer optimal forbrenningstemperatur etter start, som igjen bidrar til at systemet kan dra full nytte av kjølekapasiteten. Denne gir lav temperatur i kjølevannet til EGR, og avkjøler eksosgassen og bidrar dermed til reduserte utslipp av karbonmonoksid og hydrokarboner.

 

Like stor betydning har også behandlingen av den endelige eksosen. Systemet har en metallisk oksidasjonskatalysator som opererer selv ved lavt trykk sammenliknet med et keramisk system, og et katalytisk dieselpartikkelfilter (DPF) i samme beholder. Det siste systemet jobber sammen med en syvende drivstoffdyse som sitter i eksosen.

 

Denne aktiveres når dieselpartikkelfilteret skal forbrenne massen - en prosess som ikke er merkbar for føreren - men som forbrenner uforbrent drivstoff slik at dette ikke legger seg i oljen. Det gjør at filteret kan gjennomføre forbrenningsprosessen selv ved lav-last-tilstander, som f.eks ved tomgang, og oppnår dermed et høyere effektivitetsnivå ved alle forhold. I tillegg økes oljeskiftintervallene til 20.000 km.

 

Forbedret 2,5 firesylindret dCi

Den eksisterende 2,5 dCi med fire sylindre er ikke glemt, men vil med sine markante forbedringer befeste sin posisjon som den mest populære motoren i sin klasse, både ut fra sine spissfindigheter og sine prestasjoner.

 

Finurlige justeringer har gitt hele 11 prosent økning i både kraft og moment, noe som gjør at motoren beholder sin posisjon i toppen av klassen. Kraftøkningen er på 19 PS til 140 kW (190 PS) med en momentøkning på 47 Nm til 450 Nm.

 

I tillegg til prestasjonsvinning, har motoren også fått bedre drivstofføkonomi og lavere utslipp. Forbruket ved blandet kjøring med manuelt gir er på 0,85l/mil - en forbedring på 0,13 l/mil - mens CO2-utslippet er redusert med 40g/km til 224 g/km.

 

Utvendige endringer

De nye modellene har fått nytt utseende både foran og bak, noe som vil skille dem fra sine forgjengere. Endringene foran omfatter nytt panser, ny grill og ny støtfanger. Begge modeller er blitt 80mm lenger, støtfangeren har rundere former og heller mer mot en sportslig styling.

 

Det har kommet et nytt sett med frontlykter med markant projektorstyling for Xenonlampene (kun Pathfinder). Lyktespylerne popper nå opp fra de lakkerte støtfangerne. Det er kommet et nytt sett med 18" lettmetallfelger som skal komplementere den eksisterende designserien på 16" (stål eller lettmetall) og 17" (lettmetall). V6-modellene er blitt utstyrt med en diskret V6-logo ved forkanten av begge fordørene, mens V6 Pathfinder i tillegg har fått en ny sidelist på tvers av dørene.

 

Endringene bak på Pathfinder omfatter ny støtfanger med rette kanter for å gi et større og lavere tyngdepunkt og et tøffere uttrykk.

 

Den eksisterende fargepaletten er utvidet med to nye lakkfarger i Metallic Shade for Navara - Electric Blue og Blue Grey - der Blue Grey også inngår i Pathfinders portefølje.

 

Innvendige endringer

De fleste av endringene inni både Navara og Pathfinder er gjort med fokus på kvalitet og omfatter blant annet nytt bryterpanel, nye dørtrekk, nye stoffer i setene, bruk av kromdetaljer, endrede brytere (modellavhengig) og mulighet for integrasjon av Nissan Connect Premium med en høyoppløselig berøringsskjerm.

 

Med fokus på detaljer er kvalitetsinntrykket forbedret, dette gjelder f.eks dørtrekkene som er endret for å gi en bedre totalopplevelse i tillegg til at de er mer praktiske. Armlenene og dørhåndtakene er bedre utformet, slik at de blir mer komfortable å bruke.

 

I tillegg til forbedret form og finish, er materialvalget også forbedret. Praktiske egenskaper betyr nå at oppbevaringstrauet nå rommer en A3-mappe samt en litersflaske. Oppbevaringsrommene i bakdørene er store nok til å romme en standard Nissan førstehjelpspakke.

 

Det nye bryterpanelet er enkelt i bruk og har bryter for all-wheel-drive på Pathfinder, mens du fra bryterne på rattet, nå er med innebygget lys, enkelt kan betjene din mobiltelefon og lydanlegget. Det er lagt på kromdetaljer rundt girspaken, og (avhengig av modell) rundt instrumentpanelet. Det er lagt inn et nytt oppbevaringsrom i midtkonsollen med et dempet lokk, mens SE og LE også har nye ‘Fine Vision Meter'-dreiebrytere med tydeligere framtoning. LE-versjonen av Pathfinder kan nå leveres med skinninteriør i fargene Black eller Light Biscuit.

 

Av utstyrsforbedringer kan nevnes hastighetsbegrenser, som er innebygget i den eksisterende cruise-kontrollen.

 

Den aktive sikkerheten er forbedret med evnene fra Nissans ESP på Navara (finnes allerede på Pathfinder) som benytter sensorer til å overvåke styringsmodulen til motoren (ECU), der den tar hensyn til bilens hastighet, styrevinkel og G-krefter (med avvik) i ulike retninger til beregning og korreksjon av antatt hjulspinn.

 

Nissan Connect Premium, merkets nyt integrerte navigasjonssystem, kommunikasjonsanlegg og lydanlegg kan velges som tillegg. Enkelt og raskt i bruk, med 40GB harddisk og en høyoppløst berøringsskjerm med 3D Birdview og kartdekning som nå er utvidet til også å omfatte Russland, Tyrkia og Øst-Europa. En ny intuitiv multifunksjonskontroller inngår i anlegget med RDS-TMS trafikkmeldinger som oppdateres kontinuerlig og et rikt innhold fra Michelin.

 

Anlegget er tilgjengelig på åtte språk for menyer og navigasjon med stemmestyring for syv av dem: Engelsk, Fransk, Tysk, Italiensk, Spansk, Portugisisk og Nederlandsk. Som tilleggsutstyr kan man også velge et Bose Premium lydanlegg med spesialhøyttalere og oppradert design spesiallaget for Navara og Pathfinder.

 

Nytt på utstyrslisten er ryggekamera. Dette finnes allerede på Pathfinder, men kan nå også velges for Navara. Ryggekameraet gir svært god sikt bakover ved parkering, særlig nyttig når det finnes last der bak, eller hvis hardtoppen er montert.

 

Endringene pr modell

 

Navara XE

  • Forbedret 2,5 dCi-motor
  • Ny front-styling
  • Nytt dørtrekk
  • Nytt bryterpanel
  • Nytt stoff i setene
  • Nye oppvarmede sidespeil med blinklys og integrert innstegsbelysning
  • Side- og kollisjonsgardiner
  • Teleskopiske lyktespylere

Navara SE (i tillegg til utstyret for XE)

  • Nytt instrumentpanel
  • Ny konsollboks med dempet lokk
  • Hastighetsbegrenser og cruise-kontroll
  • 17" lettmetallfelger
  • ESP

Navara LE og LEV6 (i tillegg til utstyret for SE)

  • Elektrisk foldbare sidespeil

Tilleggsvalg:

  • Nissan Connect Premium HD navigasjonssystem og ryggekamera
  • Nissan Connect Premium HD navigasjonssystem og ryggekamera, samt Bose Premium lydanlegg
  • 18" lettmetallfelger (kun V6)
  • Premium Pack skinninteriør

 

Pathfinder XE

  • Forbedret 2,5 dCi-motor
  • Ny styling foran og bak
  • Nytt dørtrekk
  • Nytt bryterpanel
  • Nytt instrumentpanel
  • Ny konsollboks med dempet lokk
  • Nye oppvarmede sidespeil med blinklys og integrert innstegsbelysning
  • Teleskopiske lyktespylere

 

Pathfinder SE (i tillegg til utstyret for XE)

  • Hastighetsbegrenser
  • Fine Vision-brytere

 

Pathfinder LE og LEV6 (i tillegg til utstyret for SE)

  • 18" lettmetallfelger
  • Xenonlamper med nytt design
  • Klimaanlegg med (ny) separat betjening bak
  • Tre-detaljer i konsollen

Tilleggsvalg:

  • IT-pakke med Nissan Connect Premium HD navigasjonssystem og ryggekamera, samt Bose Premium lydanlegg

 


For mer informasjon, ta kontakt med: 

Nissan Nordic Europe Oy, Communications Director, Taina Erkkilä, +358 (0)10 770 5311, terkkila@nissan-europe.com

NE Media Website - http://www.newsroom.nissan-europe.com/

 

Nissan i Europa

Nissan har omkring 12 400 ansatte i Europa innenfor design, forskning, utvikling, produksjon, logistikk, salg og markedsføring. I 2008 solgte selskapet 601 647 biler i 40 markeder i Vest- og Øst-Europa, inkludert Russland. I tillegg produserte Nissan totalt 539 580 biler i selskapets spanske og britiske fabrikker. For ytterligere informasjon, se http://www.nissaneurope-newsbureau.com/

 

 

Nissan Nordic Europe Oy
Nissan Nordic Europe er Nissans import- og markedsorganisasjon for Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Latvia og Litauen. Selskapet har omkring 180 ansatte og har sitt hovedkontor i Finland.

Publisert av Nissan