Med firehjulstrekk, nytt designspråk og banebrytende teknologi blir Nissans nye elbil-konsept en drøm for norske bilkjøpere.

TOKYO (23. oktober 2019) – På bilutstillingen i Tokyo presenterte Nissan i dag elbil-konseptet Ariya. Modellen er en crossover SUV med to elektriske motorer som sørger for kraftig akselerasjon. Den har prisvinnende førerassistanse-teknologi og et helt nytt designspråk. Ariya markerer det som blir en helt ny æra for Nissan. Nå redefineres merkets filosofi før den neste fasen innen bilutvikling.

Konseptmodellen er 4,6 meter lang, men har innvendig plass som en mye større bil takket være elektrisk drivlinje og maksimal plassutnyttelse. Med høyteknologiske funksjoner, blant annet lånt fra superbilen Nissan GT-R, framstår Ariya som en spydspiss for Nissans visjon om Intelligent Mobility. Elektrifisering og gjennomgående intelligente løsninger skal bidra til sømløs, fleksibel og trygg transport. Designet er en videreutvikling av det tidligere viste IMx-konseptet med V-motion-front og heltrukne baklys, korte overheng og et interiør som slett ikke ligner et tradisjonelt bilinteriør. Selv om dette er et konsept, så kan det dristige designet og de spennende løsningene komme på en produksjonsklar modell i nær framtid.

 «Ariya-konseptet representerer et sterkt samspill mellom design og ingeniørkunst. Dette er neste stadium for Nissans fremtidige designspråk nå som vi tar fatt på en ny tid for Nissan», sier Yasuhiro Yamauchi, representative executive officer i Nissan Motor Co., Ltd. I tillegg til Ariya viser også Nissan småbil-konseptet IMk på bilutstillingen i Tokyo. Begge modellene er viktige spydspisser for merkets elektrifiserte identitet.

Nissan Intelligent Mobility – et nytt design språk

«En ny bil-arkitektur betyr nye muligheter til å redefinere hvordan biler integreres i samfunnet, og hvordan en elbil kan forenes med avanserte kjøreeegenskaper og gi helt nye perspektiver. Med Ariya- og IMk-konseptet ønsker vi at Nissans biler skal inneha særegen japansk DNA samtidig som de er moderne. Vi kaller det Tidløs japansk futurisme», sier Alfonso Albaisa, Nissans senior vice president for globalt design.

Opplyst Nissan-logo i fronten, brede forskjermer, smale LED-frontlys og grill med geometrisk mønster er noe av særpreget ved designet. Bak grillen, eller skjoldet som vi kan kalle det på en slik bil, skjuler det seg toppmoderne teknologi med radarsensor og andre innretninger som gjør det mulig å skanne veien foran bilen og visualisere selv det føreren ikke kan se.

21-tommers felger, en lav og glatt taklinje som avsluttes med en bratt skrånende C-stolpe, som sømløst glir over i et muskuløst endeparti, sørger for at Ariya-konseptet skiller seg ut fra ordinære SUV-modeller. Baklyktene med sotede linser strekker seg langs hele bilens bredde.

«Eksteriøret er en balansegang mellom dynamisk skjønnhet og «teknologisk skarphet» med proporsjoner som viser hva som er mulig med Nissans elbil-plattform. Korte overheng, den store kupéen, de store hjulene og skreddersydd lakk gir bilen et elegant utseende med et sportslig og luksuriøst uttrykk», sier designsjef Albaisa.

Suisei Blue-lakken på Ariya gir en oppfatning av forskjellig utseende, avhengig av avstanden. På lang avstand skaper den dypblå fargen en matt finish. Ved nærmere øyesyn produserer de store glassflakene, som er smeltet inn i lakken, milliarder av lysbrytninger, noe som minner om en komet som krysser nattehimmelen.

Taklinjen og felgene har en ny signaturfarge for kommende elbiler fra Nissan i kobber. Fargen skal minne om solen når den bryter frem ved daggry for å starte en ny dag. Det symboliserer både den nye Nissan-æraen og tradisjonelle japanske håndverkere som formet kobber til funksjonell kunst.

Innvendig har konseptbilen et helt flatt gulv takket være batteripakkens utforming og fraværet av tradisjonell fossil drivstoff-motor. Det gir gode plassforhold og forenkler inn- og utstigning av bilen. Dashbordet preges av fravær av tradisjonelle knapper og betjeningsbrytere. I stedet er det integrert berøringsknapper langs hele instrumentpanelet. Når bilen ikke er i bruk, forsvinner knappene inn i skjermoverflaten. De eneste knappene er velgerknappen til betjening av en 12,3-tommers stor skjerm samt en startknapp. Betjening av klimaanlegget er integrert i nedre del av instrumentpanelet, som er utformet i elegant trefinér.

De komfortable setene har en supertynn ramme for å skape et romsligere interiør og bedre utsyn for alle passasjerer. Materialene i kupéen er nøye utvalgt for å skape et inntrykk av solid håndverk, toppmoderne teknologi og praktisk bruk. Instrumentpanelet og de innvendige dørpanelene er dekket av svart syntetisk skinn, mens A-stolpen og det innvendige taket er dekket av et mer strukturert syntetisk skinn. Både instrumentpanelet, setene og rattet er utstyrt med detaljering i Satin kobberfarget aluminium, noe som passer godt til bilens karosserifarge.

Et ikon for Nissan Intelligent Mobility

Nissan utviklet Ariya-konseptet med henblikk på de tre pilarene i Nissan Intelligent Mobility: Intelligent Driving (intelligent kjøring), Intelligent Power (intelligent motorisering) og Intelligent Integration (intelligent integrering). Ved å kombinere avansert elbil-teknologi med et nytt sømløst menneske-maskin-grensesnitt, leverer bilen en helt ny kjøreopplevelse.

Ariya er utstyrt med Nissans nyeste og prisbelønte førerassistanse-system, ProPILOT 2.0, for tryggere og komfortabel kjøring. Systemet kombinerer navigert kjøring på motorvei med autonom kjøring på motorveier med ett kjørefelt. Ved å bruke bilens navigasjonssystem til å manøvrere bilen på en forhåndsdefinert rute på spesifiserte veier, kan systemet hjelpe føreren både ved forbikjøringer og om- og avkjøringer på motorveier med flere kjørefelt.

ProPILOT 2.0 tillater også autonom kjøring i et spesifisert kjørefelt.1,2 Når bilen nærmer seg en omkjøring eller forbereder seg på en forbikjøring, vil systemet vurdere manøvrering basert på informasjon fra navigasjonssystemet og 360º oversikt rundt bilen. Føreren mottar intuitive lyd- og lyssignaler, og bes om å legge begge hendene på rattet og bekrefte aktivering av disse funksjonene via en bryter. Ved kjøring med ProPILOT 2.0 aktivert, skifter interiørbelysningen farge for å signalisere at autonom kjøring er aktivert, samtidig som det også skaper en avslappende atmosfære.

Nissan Ariya har en helelektrisk drivlinje med kraftig dreiemoment levert fra to el-motorer. Firehjulstrekk sørger for overlegen framkommelighet og sikrer, trygge og sikre kjøreegenskaper. Etter mage års utvikling av styresystemer i biler, inkludert momentfordelingssystemet ATTESA E-TS i Nissan GT-R og det intelligente firehjulsdriftsystemet i Nissan Patrol, har ingeniørene laget dette systemet for å kontrollere elbilens kraftlevering og bremsene automatisk, noe som sikrer en smidig kjøreopplevelse.

Sømløs integrering

Intuitiv teknologi gjør at konseptbilen tilpasses sømløst inn i førerens daglige liv, både i og utenfor bilen. Det gir økt frihet og større glede av mobilitet når som helst og hvor som helst.

Og kjøreassistanseteknologi er ikke lenger begrenset til selve bilen. Blant funksjonene i menneske-maskin-grensesnitt finnes dør-til-dør-navigasjon, som lar fører eller passasjerer stille inn et bestemmelsessted fra smarttelefonen, overføre den til Ariya og deretter la bilens navigasjonssystem gjøre jobben med å finne frem. Hvis det endelige bestemmelsesstedet kan nås til fots, vil systemet sende den gjenværende ruten tilbake til førerens smarttelefon.

Straks føreren nærmer seg bilen, blir han/hun ønsket velkommen med innstegsbelysning idet bilen låses opp automatisk, som dermed eliminerer behovet for å lete eller bilnøkkelen. Før man setter seg inn i bilen, vil innstillinger som førerseteposisjon og klimakontroll justeres etter førerens personlige preferanser. Disse kan føreren også lagre på smarttelefonen som en unik profil. Bilen kan synkronisere med førerens kjøreplan for å beregne når bilen må startes opp, og dermed klargjøre bilen til kjøring med forhåndsinnstilt kupétemperatur. På denne måten optimaliseres rekkevidden ved å bruke strømnettet til å varme opp eller avkjøle kupéen.

Når føreren setter seg inn i bilen, kan den virtuelle personlige assistenten selv finne nødvendig informasjon og parkering slik at føreren kan konsentrere seg om veien.

Under kjøring, vil den smarte ruteplanleggeren i automatisk identifisere og vise ladestasjoner langs veien for å sikre at føreren ankommer bestemmelsesstedet uten problemer.

Hvis planen er å plukke opp venner underveis, kan en integrert videochat-funksjon bekrefte opplysningene før man kjører avgårde. Den kan også koble sammen smarttelefonene og informasjonsdisplayet i Ariya-konseptet for å vise nøyaktig posisjon.

Ved ankomst til bestemmelsesstedet, kan føreren bruke smarttelefonen eller dedikert enhet til å parkere bilen automatisk fra et sted i nærheten, takket være ProPILOT Remote Park. Dette kan være til hjelp for passasjerer som trenger ekstra plass eller hjelp med å komme seg ut av bilen.

Firmware Over The Air (FOTA)-teknologi leverer konstante, problemfrie oppdateringer til navigasjonssystemet, grafisk brukergrensesnitt og kjøreegenskaper for å sikre at bilen kjører effektivt, og er utstyrt med de nyeste versjonene og funksjonene for å opprettholde den gode kjøreopplevelsen.

Når Ariya-konseptet står parkert på kontoret eller hjemme, støttes den av Nissan Energy-teknologi. Denne teknologien gjør det mulig å koble til energisystemer for å lade elbilbatteriet, boliger og kontorer, samt selge strøm tilbake til strømnettet. Nissan Energy hjelper førerne med å utnytte funksjonaliteten i bilen fullt ut ved å inkludere alle aspekter av livet utover bare kjøring.

Ariya-konseptet  – den nye elbilverdenen fra Nissan

«Nissan har en klar visjon om global mobilitet. Ariya er bare begynnelsen, og Nissan videreutvikler hvordan design, funksjonalitet og førerglede kan endres via arkitekturen av nye elbil-plattformer. Ariya er ikke en konseptbil som er utviklet etter en utopisk fremtidsdrøm. Dette er en bil som omfavner Nissan Intelligent Mobility og vårt løfte om en helt ny kjøreopplevelse i nær fremtid.», sier Yasuhiro Yamauchi.

 Nissan Ariya Concept – Dimensjoner

Lengde

4 600 mm

Bredde (uten sidespeil)

1 920 mm

Høyde

1 630 mm

1 Autonom kjøring er mulig ved kjøring på motorvei med ett kjørefelt gitt at føreren er oppmerksom på veien foran og er forberedt på å ta over manuell styring av rattet når vei-, trafikk- og bilforholdene krever det.

2 Den autonome kjørefunksjonen er ikke tilgjengelig i tunneler uten GPS-signal, på motorveier uten fysisk separasjon av trafikk i motsatt kjøreretning, på svingete veier, i og ved bomstasjoner eller flettefelt. Når man kjører inn på en vei der autonom kjøring ikke er tilgjengelig, vil systemet avgi et forhåndsvarsel slik at føreren kan ta manuell kontroll over rattet.

###

Om Nissan Motor Co., Ltd.
Nissan er en global fullsortiments bilprodusent som selger flere enn 60 modeller under merkenavnene Nissan, INFINITI og Datsun. I fiskalåret 2017 solgte konsernet 5,77 millioner biler på verdensbasis, noe som genererte inntekter på 11,9 billioner yen.  1. april 2017 startet selskapet fatt på Nissan M.O.V.E. - fram mot 2022, en plan over seks år med mål om 30% årlig inntektsøkning til 16.5 billiarder yen innen utgangen av fiskalår 2022. Dette sammen med en fri kontantstrøm på 2500 milliarder yen. Som en del av Nissan M.O.V.E. mot 2022, planlegger Nissan å utvide sitt lederskap innenfor elbiler. Dette skal tydelig symboliseres gjennom verdens mest solgte elbil – Nissan LEAF. Hovedkontoret til Nissan ligger i Yokohama i Japan og konsernet opererer i totalt seks regioner: Asia og Oseania, Afrika, Midtøsten og India, Kina, Europa samt Latin-Amerika og Nord-Amerika. Nissan har globalt en arbeidsstokk på 247 500 ansatte og har vært i en alliance med den franske bilprodusenten Renault siden 1999. I 2016 kjøpte Nissan en 34% andel av Mitsubishi Motors, som samtidig ble det tredje medlem av alliansen. Renault-Nissan-Mitsubishi er i dag verdens største samarbeidsgruppe innen bil, med mer enn 10,6 millioner biler solgt i 2017.

Om Nissan i Europa

Nissan har en av de mest omfattende aktivitetene i Europa for å være blant de ikke-europeiske bilprodusenter. Mer enn 16 000 ansatte jobber for Nissan innenfor områdene design, forskning og utvikling, produksjon, logistikk og salg- og markedsføring. Siste regnskapsår leverte Nissans bilfabrikker i Storbritannia, Spania og Russland ca. 600 000 biler, inkludert prisvinnende crossovere, SUV-er, varebiler og Nissan LEAF - verdens mest populære elbil. I jakten på målet om null utslipp og null drepte i trafikken, leder Nissan an med visjonen Nissan Intelligent Mobility. Den er konstruert for å lede Nissans produkter og teknologi med en 360-graders tilnærming til fremtidig mobilitet. Den har en kritisk forankring til hvordan bilene er motorisert, hvordan de blir kjørt og hvordan de blir integrert i samfunnet.

Nissan Nordic Europe Ltd. er Nissans import- og markedsorganisasjon for Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Latvia og Litauen. Selskapet har omkring 175 ansatte og har sitt hovedkontor i Finland. nissan.no/

For mer informasjon om våre produkter, tjenester og forpliktelser til fornybar mobilitet, besøk nissan-global.com. Du kan også følge oss på Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn samt se alle våre siste videoer på YouTube.

# # #

Mer informasjon:
Knut Arne Marcussen, Communications Manager
Tel +4792041422
KAMarcussen@nissan-europe.com

Publisert av Nissan