• Nissan avslører to nye elbiler som skal produseres i Storbritannia
  • Nissans elbilplan krever investeringer på opp til tre milliarder £ for de tre nye modellene, batteriproduksjon og infrastruktur
  • Nissan bekrefter at det kommer elbilutgaver av Nissan Qashqai, JUKE og LEAF
  • De fremtidige modellene vil være inspirert av Hyber Urban, Hyper Punk og Chill-Out konseptbilene

Hvalstad – Nissan ligger i forkant med sin visjon om en utslippsfri fremtid og annonserte i dag at alle tre modellene som produseres ved fabrikken i Storbritannia vil bli 100% elektriske. Dagens kunngjøring betyr at EV36Zero-huben i Sunderland, Nissans plan for fremtidig produksjon, vil bestå av tre elektriske kjøretøy, tre gigafabrikker og investeringer på opptil £3 milliarder – noe som er gode nyheter for Nissans 7 000 ansatte i Storbritannia og de 30 000 jobbene hos underleverandører. 

Både kjøretøy- og batteriproduksjon vil bli drevet av EV36Zero Microgrid, som vil inkorporere vind- og solcelleparker hos Nissan og ha kapasitet til å levere 100% fornybar elektrisitet til Nissan og dets nærliggende leverandører.

Udover fremtidige elbilutgaver af Nissan Qashqai og JUKE crossovere inneholder utviklingsprojektet også en ny utgave af Nissan LEAF, som er bilen som opprinnelig banet vei for elektrifiseringen.

Nissans CEO og president Makoto Uchida avslørte i dag planene for medarbeiderne på fabrikken i Sunderland: "Spenndende elektriske kjøretøy er i hjertet av våre planer for å oppnå en karbonnøytral fremtid. Med elektriske versjoner av våre europesiske kjernemodeller, akselererer vi mot en ny æra for Nissan, for bransjen og for kundene våre. "EV36Zero-prosjektet setter vår Sunderland-fabrikk, Storbritannias største bilfabrikk, i sentrum av vår fremtidsvissjon. Det innebærer at vårt britiske team vil  designe, utvikle og produsere biler som sikrer en helelektrisk fremtid for Nissan i Europa."

Dagens kunngjøring følger Nissans bekreftelse om at alle nye biler i Europa fra nå av vil være helt elektriske, og at selskapet forventer at hele deres personbil-sortiment i salg i Europa vil være 100% elektrisk innen 2030. Det bygger også på Nissans Ambition 2030-visjon om å bli et virkelig bærekraftig selskap, å bevege seg mot en renere, tryggere og mer inkluderende verden.

Storbritanniens statsminister Rishi Sunak uttaler: "Nissans investering er en fantastisk tillitserklæring til Storbritannias bilindustri, som allerede bidrar med 71 milliarder pund i året til vår økonomi. Denne satsning vil tden tvil sikre Sunderlands fremtid som Storbritannias Silicon Valley for utvikling og produksjon av elbiler.

Tre nye elbiler

Nissans seneste investering inneholder opp til £1,12 milliarder i den britiske fabrikken og øvrig leverandørkjede for utvikling og produksjon av to nye modeller som ble kunngjort i dag. Dette inkluderer forbedringer i bygninger, produksjonsprosesser, kompetanseutvikling og verktøy til leverandører. I tillegg kommer en investering på 423 millioner pund som Nissan tidligere kunngjorde i første fase av EV36Zero i forbindelse med avsløringen av den første nye elbil som skal produseres i Sunderland.

De tre nye elbilene representerer fremtiden for tre eksisterende modeller som allerede produseres i Nissan sin fabrikk i Sunderland:

  • Nissan Qashqai- den originale crossoveren, som er en av fem modeller som produseres i Storbritannia
  • Nissan JUKE – den kompakte crossover, som er solgt i mer enn en million eksemplare.
  • Nissan LEAF – verdens første masseproduserte elbil, hvorav en kvart million er produsert i Sunderland og den er Norges mest solgte elbil med nær 80 000 biler

De tre fremtidige modeller vil alle være inspirert af tre spennende elbil-konsepter som nylig ble presenteret på Japan Mobility Show:

  • Nissan Hyber Urban concept – en crossover elbil som er kjennetegnet av en elegant og moderne estetikk
  • Nissan Hyber Punk concept – en kompakt crossover elbil
  • Nissan Chill-Out concept – første gang vist i 2021 og allerede annonseret som en fremtidig elbil som skal produseres på fabrikken i Sunderland.

Ytterligere informasjon om de tre modellene, som navn, spesifikasjoner og lanseringsdato kommer på et senere tidspunkt.

EV36ZERO

Dagens nyhet er basert på Nissan og deres partneres første investering på £1 milliard til EV36Zero, utvikling av produksjonsanlegget i Sunderland og skape et av verdens første økosystem for prodduksjon av elbiler.

Utover bil- og batteri-produksjon støtter Sunderland City Council et Microgrid-projekt som skal levere 100% fornybar energi til Nissan og øvrige leverandører i området, inklusive Nissans allerede eksisterende vind- og solceller-parker samt Nissans helt nye 20MW solenergipark.

De to nye bilmodellene og ytterligere investeringer i infrastruktur betyr en investering på opp til £2 milliarder. Det betyr at Nissans planer for de fremtidige elektriske utgaver av Qashqai, JUKE og LEAF samlet vil gi en investering på £3 milliarder i Storbritannia.

Utover dette har den britiske regjering gitt £15 millioner til finansiering av et samarbeidsprojekt på i alt 30 millioner pund, som ledes av Nissan. Målet med projektet er å styrke teknisk ekspertise og utvikling av nullutslippsbiler hos Nissans tekniske senter (NTCE) i Cranfield, som igjen øker mulighetene for å sikre ytterligere britiske utviklings-investeringer i fremtidige modeller.

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunter uttaler: "Nissan har en stolt historie innen bilproduksjon i Sunderland, og deres fortsatte engasjement i Storbritannien viser hvordan vår støtte til næringslivet gir resultater. Det skaper tusenvis av arbeidsplasser og stadfester Storbritannias plass som verdens 8. største produsent."

EV36Zero er en viktig del av Nissan Ambition 2030, selskapets langsiktige visjon om å bli en bærekraftig virksomhet, og bevege seg mot en renere, tryggere og mer inkluderende verden. På veien vil Nissan levere spenndende elbiler og teknologiske innovasjoner, samtidig som de utvider og udvikler virksomheten globalt. Visjonen underbygger Nissans mål og at være karbonnøytral i hele livssyklusen for produkter innen regnskapsåret 2050.

Ytterligere informasjon om Nissans produkter og dedikasjon til bærekraftig mobilitet finnes her: nissan-global.com.

# # #

 

Ønskes ytterligere information, kontakt:

Stian Thrane
Kommunikasjonssjef, Nissan Nordic Europe – Norge
E-post: sthrane@nissan-europe.com

Marina Maneas Bakkum
Kommunikasjonsdirektør, Nissan Nordic Europe (Norden)
E-post: mmaneasbakkum@nissan-europe.com  

Publisert av Nissan